Založ si blog

Posunutie colnej únie na ďalšiu úroveň : akčný plán

Európska komisia vypúšťa

jeden akčný plán za druhým. Plánovanie akcií, ktoré vedú k zmene v určitom časovom poriadku, je dobrá vec. Len sa to nesmie vymyslieť v úzkej centrálnej jednotke, ktorá ma strašne ďaleko k reálnemu výkonu colnej služby, bez účasti 27 členských colných správ – na ktoré je prenesená zodpovednosť.

Colné orgány členských štátov sú v rámci colnej únie EÚ pred prepustením tovaru do voľného obehu na colnom území EÚ zodpovedné za vykonanie širokej škály kontrol, ktoré majú chrániť príjmy EÚ, ako aj bezpečnosť a ochranu, zdravie a prosperitu občanov a podnikov EÚ.

Hneď na úvod Akčného plánu Komisie sa jasne a definitívne ustanovuje – kto je zodpovedný ! Podľa Lisabonskej zmluvy má síce Komisia výhradnú právomoc v rámci Colnej únie, ale to sa do Akčného plánu pozabudlo napísať. Asi to tam nebolo potrebné napísať, autor – Komisia to vie, hádam to nebude prezrádzať aj druhým – možno by časť zodpovednosti padla aj na autorku Akčného plánu – Komisiu.

V posledných rokoch sa ukazuje, že colné orgány členských štátov pri plnení svojich rozličných úloh zápasia s ťažkosťami.

Krásne, politicky, diplomaticky napísané – colné orgány sú nefunkčné. Na tvorbe tohto Akčného plánu určite spolupracoval, alebo bolo hlavným autorom, jedno z generálnych riaditeľstiev Komisie – Generálne riaditeľstvo pre dane a clo. Ak členské štáty pri plnení úloh zápasia s ťažkosťami – je na mieste otázka :s čím zápasí Komisia a jej Generálne riaditeľstvo pre dane a clo ?

Napriek rozsiahlej modernizácii colných predpisov EÚ v roku 2016 preukázateľne existujú problémy, akým je podhodnocovanie tovaru s cieľom vyhnúť sa clám a DPH[1], ako aj pašovanie nedovoleného alebo nebezpečného tovaru.

[1]               Vypočítalo sa napríklad, že potenciálne straty ciel a DPH v dôsledku podhodnotenia dovozu textilu a obuvi z Číny do jedného členského štátu dosiahli za obdobie 2013 – 2016 takmer 5,2 miliardy EUR. Pozri správu Európskeho dvora audítorov č. 19 z roku 2017: „Dovozné postupy: nedostatky v právnom rámci a neúčinné vykonávanie ovplyvňujú finančné záujmy EÚ“.

Odhaliť, spočítať a vyčísliť škodu je potrebná vec. Lena zase mi tu chýba aj otázka – prečo sa tak deje ? V tomto prípade ide o Veľkú Britániu – tak tej už môžeme vyčísliť úniky, Brexit to povoľuje. Len už znova zabudli pripomenúť – výhradnú právomoc v colnej únii má – Komisia ! A ešte dôležitejšia informácia je : tu sa nejedná o zlyhanie jedného členského štátu, jednej colnej správy – tu ide o systémové zlyhanie EÚ !

O tomto systémovom zlyhaní

som informoval listom prezidentku Komisie, kde som jej vymenoval inštitúcie kam som to tiež zaslal, alebo kde som to osobne prezentoval :

Kde som moje bol odhady a analýzy osobne prezentovať :

  • Národná rada SR – poradca pána predsedu NR SR
  • Finančné riaditeľstvo SR – riaditeľ pre colné úrady
  • Vyšetrovací výbor Európskeho parlamentu TAX2 – Panamské papiere v Štrasburgu

 

Kde som moje odhady a analýzy poslal v písomnej forme :

 

V Európskej únii :

  • predsedovi Komisie
  • Generálne riaditeľstvo pre dane a clo – DG TAXUD
  • Európsky dvor audítorov
  • OLAF
  • Europol
  • Eurojust
  • Európsky súdny dvor

 

Slovenská republika :

  • Národná rada SR – predseda, všetky relevantné výbory, poslanci – členovia výborov, politické kluby
  • Úrad vlády SR
  • Ministerstvo financií
  • Finančná správa SR
  • Najvyšší kontrolný úrad

 

Čo zapríčiňuje súčasný stav colnej únie :

  • liberálne –  globalistické ponímanie ekonomiky, kde kontrolná činnosť sa považuje za nežiaducu brzdu
  • Komisia sa dostala pod obrovský tlak lobistov z čiernej ekonomiky
  • Komisia sa nezaoberá dostatočne kontrolou zahraničného obchodu
  • colné správy členských štátov sa utápajú v tvrdom konkurenčnom boji: plnenie plánu výberu cla do národných rozpočtov
  • boj o investície a investorov zatlačil základnú povinnosť colných správ do útlmu – je to zlyhávanie colnej kontroly
  • aby sa vyše 120 tisíc colníkov v EÚ nezaoberalo colnou kontrolou – delegovali sa na nich sekundárne úlohy a práce – také čo nemajú s colnou kontrolou nič spoločné.

Záver,

na ozrejmenie časti úvodu Akčného plánu Komisie asi toľko. Len neviem prečo tam nespomenuli skutočný únik na cle a daniach pri dovoze tovaru z tretích krajín. Nenapísali to – lebo sa im to nehodí a hlavne : my riadime, zodpovednosť majú predsa členské štáty. Potom namiesto znižovania sadzieb, zrušenia niektorých daní sa deje pravý opak ! My nič – my len máme výhradnú právomoc – preto sme spravili Akčný plán !

Zdroj informácií : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?qid=1601332545925&uri=COM:2020:581:FIN

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 113128x
Priemerná čítanosť článkov: 2263x

Autor blogu