Založ si blog

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“

Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec rokovaní, čas na dohodu sa však veľmi kráti. Nepovažujem za reálne, aby princíp právneho štátu bol úplne eliminovaný pri čerpaní európskych zdrojov. Tadiaľ cesta nevedie, uviedol Ivan Korčok.

Potvrdil zároveň, že v tejto dôležitej otázke uplatňovania princípov právneho štátu, má Slovensko odlišnú pozíciu ako Poľsko a Maďarsko.

,,Dnes je reálna hrozba, že EÚ bude musieť fungovať v rozpočtovom provizóriu a omešká sa aj čerpanie zdrojov z plánu obnovy,“ uviedol Ivan Korčok a dodal, že ,,to je posledná vec, ktorú dnes EÚ počas pandémie potrebuje.“

Dodržovanie podmienok právneho štátu – to je pri tejto zmene úplne posledný dôvod pre uvedené výroky

Čo vlastne EÚ svojím návrhom chce dosiahnuť ?

Trestať vlády sa bude podľa návrhu

dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať na súdne rozhodnutie a právoplatný rozsudok, už len podozrenie bude na sankciu stačiť. Skrátia sa aj termíny na nápravu a na schválenie trestu.
 

Hlasovanie o treste pre vládu

štátu – na skrátenie financií už nebude jednohlasne, bude stačiť kvalifikovaná väčšina. V prípade EÚ to bude 15 členských štátov. 

Navrhovatelia zbadali,

že takto postavené podmienky pre skrátenie financií je také gumové. môže tam padnúť veľa vlád štátov, preto by mohlo zapríčiniť celkovú averziu proti EÚ. Potrebujú aj priaznivcov, tak to spravili úplne rafinovane – tie skupiny čo by nedostali podporu, ale už ju majú sľúbenú, uviedli príklady : študenti, poľnohospodári, mimovládne organizácie – môžu o podporu požiadať priamo EÚ. Ak ju dostanú – tak tá suma bude odpočítaná od celkovej čiastky určenej pre ten konkrétny štát – odkiaľ bude žiadateľ.
 

1 800 000 000 000 €

je suma na rozpočet rokov 2021-27, z toho 750 000 000 000 € na prekonanie krízy. Ak z 27 členských štátov budú dva blokovať prijatie rozpočtu, bude musieť niekto ustúpiť, alebo nastane patový stav s plánom financovania Európskej únie.
 

V4

 
je už dlhodobo tŕňom v oku EÚ. Rozdeľuj a panuj je už dlhodobo používaná taktika pri vládnutí, rozdelení určitej skupiny. Teraz sa to podarili z vnútra, lebo pri tlakoch z vonku sa uvedená skupina nedala rozložiť. 
V celej veci je najzávažnejšie : zmena hlasovania z jednomyseľného na kvalifikovanú väčšinu. To znamená, že 15 členských štátov svojim hlasovaním môže uvaliť sankciu skrátenia, alebo odobratia finančných zdrojov. Otázka je – kam uvedené financie poputujú, či sa štáty z prázdnou pokladňou nedohodnú trestať ostatných – aby sa ich stav vylepšil ?
 
Zdroj informácii : TU

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

V tieni COVID – 19 potichu vznikajú : Európske spojené štáty !

06.11.2020

Krajiny EÚ, ktoré nerešpektujú zásady právneho štátu, riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ na základe predbežnej dohody, ktorú vo štvrtok uzavreli vyjednávači Parlamentu a Rady. Aj keď dohoda je len predbežná – jasne naznačuje tendencie ktoré sú presadzované EÚ. Pri balíku financií v rozpočte na roky 2021-27 a pôžičky 750 miliárd EUR, [...]

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší súd NS

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 112691x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu