Založ si blog

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

Slovensko a Česko

mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu.

Trestať sa bude podľa návrhu

dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať na súdne rozhodnutie a právoplatný rozsudok, už len podozrenie bude na sankciu stačiť. Skrátia sa aj termíny na nápravu a na schválenie trestu.

Hlasovanie o treste pre vládu

štátu – na skrátenie financií už nebude jednohlasne, bude stačiť kvalifikovaná väčšina. V prípade EÚ to bude 15 členských štátov.

Navrhovatelia zbadali,

že takto postavené podmienky pre skrátenie financií je také gumové. môže tam padnúť veľa vlád štátov, preto by mohlo zapríčiniť celkovú averziu proti EÚ. Potrebujú aj priaznivcov, tak to spravili úplne rafinovane – tie skupiny čo by nedostali podporu, ale už ju majú sľúbenú, uviedli príklady : študenti, poľnohospodári, mimovládne organizácie – môžu o podporu požiadať priamo EÚ. Ak ju dostanú – tak tá suma bude odpočítaná od celkovej čiastky určenej pre ten konkrétny štát – odkiaľ bude žiadateľ.

1 800 000 000 000 €

je suma na rozpočet rokov 2021-27 a 750 000 000 000 € na prekonanie krízy. Ak z 27 členských štátov budú dva blokovať prijatie rozpočtu, bude musieť niekto ustúpiť, alebo nastane patový stav s plánom financovania Európskej únie.

Záverom

sa mi ukazuje otázka – rozpadla sa už V4 skupina, rozpadla sa už aj Európska únia, vzniká nový priestor pre Čínu ?
Zdroje informácií:
Môj článok k Európskym spojeným štátom : TU
Maďarský článok : TU

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V tieni COVID – 19 potichu vznikajú : Európske spojené štáty !

06.11.2020

Krajiny EÚ, ktoré nerešpektujú zásady právneho štátu, riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ na základe predbežnej dohody, ktorú vo štvrtok uzavreli vyjednávači Parlamentu a Rady. Aj keď dohoda je len predbežná – jasne naznačuje tendencie ktoré sú presadzované EÚ. Pri balíku financií v rozpočte na roky 2021-27 a pôžičky 750 miliárd EUR, [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111410x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu