Založ si blog

Čo treba na vojnu ? „Peniaze, peníze, peneži“ !

 

Tento výrok zo známeho slovenského filmu ma napadol, keď som čítal príspevok pána poslanca Eugena Jurzycu  z Európskeho parlamentu.  Zdroj: TU

 

Dnes sa znova mnohým mocným zdá, že zdrojom bohatstva sveta je rastúci verejný dlh. Pripomeňme si, že tak, ako dnes, sa vyspelý svet nezadlžil ani cez svetové vojny. Pripomeňme si pred návratom dobrých časov, že v nich sme si tradične dlhy výrazne znižovali. Kedysi.“

 

HDP – hrubý domáci produkt. Je to hlavne odzrkadlenie výroby a služieb na určitom území a spravidla za jeden rok, vyjadrený vo financiách.

Tak je to presné sčítanie hlásení, štatistík, daňových priznaní a colných deklarácii. Dnes pri absolútnej absencii kontrolných mechanizmov je to súčet nepresných až zavádzajúcich údajov. Pozrime sa koľko chýb, až zámerných podvodov sa nachádza v daňových priznaniach. Alebo ešte lepšie – úplne podhodnotenie dovozov textilu z Ázie, kde cena výrobku je omnoho menšia ako použitý surový, nespracovaný materiál, alebo drahá preprava do EÚ.

Ak priznáme existenciu čierneho trhu – potom musíme priznať aj existenciu čiernej ekonomiky, ktorá používa ako bezpečnú schránku – daňové raje.  Štáty nemajú priateľov – len záujmy, som sa dočítal niekde na webe. Áno, je to pravda – preto sa nevedia ani dohodnúť, že ktoré štáty vyhlásia za daňové raje. Preto sa nevedia dohodnúť ani v oblasti colnej únie, lebo sa neustále bijú o investorov, investície, dotácie – jednoducho peniaze.  Z tohto dôvodu má voľnú ruku honba za financiami, bezprávie a s toho profitujúca – čierna ekonomika.

Doteraz som nenašiel serióznu analýzu ktorá by bola oslobodená od záujmov, politík, politických strán. Taká, čo by povedala, že z HDP chýba ešte x % čiernej ekonomiky. Možno by sme sa dozvedeli, že z čiernej ekonomiky je HDP len toľko a toľko percent. Nikto to nevie, nechce, nemôže alebo sa bojí povedať ?? Potom je ale HDP len bezcenné zahmlievanie dnešnej situácie, plány ktoré vychádzajú z HDP potom majú akú hodnotu ? Od poveďte si sami.

Ako sa správajú akcie, banky v danej situácii?

 

 

Nemám ekonomické vzdelanie, ani akciové trhy, bankové aktivity nie sú mojou špecializáciou. Pozrime sa – čo sa dá z uvedeného grafu vyčítať.

  • v bode 100 je začiatok bankrotu Lehman a aj vypuknutie Covid-19 krízy
  • v bode t je čas vypuknutia kríz a následne stav po každých piatich dňoch, predpokladám, že je to cyklus otvorenia a zatvorenia búrz
  • globálna finančná kríza je znázornená modrou farbou, prepad bol najprv váhavý, po t+35 už skoro stály
  • červenou farbou je vykreslená Covid-19 kríza, ja si ale myslím že za ňou je skrytá aj celosvetová globálna kríza o ktorej sa nehovorí – neviem prečo ?
  • t+65 nastal prelom a rast cien akcií
  • podľa mňa je to zapríčinené naliatím, alebo prísľubom naliatia obrovských finančných čiastok do ekonomiky EÚ a sveta
  • 1,8 bilióna € už sa odzrkadlilo v cenách akcií

A tu prišlo pre mňa druhé prekvapenie :

 

Skutočný a odhadovaný zisk na akciu kótovaných bánk sa priblíži k predkrízovým úrovniam iba za viac ako tri roky. V tom iba za tri roky, cítim určitú výčitku, že až tak za dlhý čas. Aby sa to skrátilo – bolo treba naliať ešte vyššie sumy z daní a pôžičiek. Nech sa páči – v čiernej ekonomike a daňových rajoch sú skoro neobmedzené financie – zoberte ich odtiaľ, prestaňte už z únikmi, nedrancujte obyvateľstvo.

V auguste 2023 by už sa mal zisk vrátiť na 90 % z augusta 2019. Pôžička 750 000 000 000 € sa začne splácať v roku 2028 a posledná splátka je naplánovaná na rok 2058. Mám len dve otázky :

  • do roka 2058 sa ešte koľko krát vyskytne kríza ?
  • všetci a všetko krachuje – odkiaľ sa potom berú tie obrovské finančné čiastky ?

Ak by ročne

neunikalo 932 000 000 000 € pri dovoze tovaru z tretích krajín – ako by sme sa mali ? Boli by dane úplne nízke, alebo zrušené ?

Záver,

pán Jurzyca – máte pravdu. Neprestajná túžba po ziskoch už nie je vyvážená prácou – ide sa ľahšou cestou zvyšovania verejného dlhu. Ten sa znovu preleje do čiernej ekonomiky a daňových rajov. Tak ma napadla otázka – tie pôžičky a financie nepochádzajú z čiernej ekonomiky a daňových rajov ? To by bol pekný cyklický systém akumulácie kapitálu. Len na vstupnom mieste sme my – občania ktorí to zatiahnu a zaplatia.  

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111408x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu