Založ si blog

– 5 000 000 000 € z rozpočtov len pri elektronickom obchode

Európsky dvor audítorov vydal :  Osobitná správa č. 12/2019: Elektronický obchod: mnoho výziev pri výbere DPH a ciel zostáva vyriešiť

Zdroj EDA: TU
16.07.2019EÚ podporuje elektronický obchod, aby zabezpečila, že obchody a zákazníci môžu predávať a nakupovať medzinárodne na internete tak, ako to robia na svojich miestnych trhoch.

Áno, tento druh nakupovania je stále viacej obľúbený, rovnako predajcovia  získavajú veľké predajné teritórium, kupujúci zase v konkurencii získavajú dobrý tovar za nižšie ceny. V rámci EÚ sa môže stať problematická hlavne DPH, clo sa v colnej únii nevyberá.

Členské štáty sú zodpovedné za výber DPH a ciel z cezhraničných elektronických transakcií.

Komisia má podľa Lisabonskej zmluvy výhradnú právomoc v colnej únii. Tu chcem len podotknúť, ako to pekne majú vymyslené – právomoc je pre Komisiu a zodpovednosť pre členské štáty – ich národné colné správy. Tie colné správy, ktoré každý rok dostanú od ministerstiev financií plán výberu cla. Ak sa dane platia prevažne v mieste sídla subjektu – clo sa môže zaplatiť na hociktorej pobočke ktorých je vyše 2 400 v EÚ. Čo tento fakt zapríčiňuje ? Colné pobočky, úrady, jednotlivé členské štáty bojujú o každého dovozcu – aby naplnili plán výberu cla – jeden z hlavných ukazovateľov pre hodnotenie colných správ. V colnej únii sú jednotné colné sadzby, deklarácia je daná rovnaká, Colný kódex je rovnaký – jedine čo môžu spraviť pre to aby sa vyclievalo na ich colnej pobočke je : zníženie kontrolnej činnosti. Do toho presne zapadá enormné zvýšenie schválených hospodárskych subjektov – AEO, ktoré majú značne uľahčené podmienky pre preclievaní tovaru dovezeného z tretích krajín – z územia mimo EÚ.

Tento audit sme vykonali z toho dôvodu, že akýkoľvek výpadok vo výbere DPH a ciel ovplyvňuje rozpočty členských štátov a EÚ, pretože ho musia kompenzovať v pomere k ich HND.

A tu sa prejavuje tá krátkozrakosť Komisie a vlád členských štátov. Colníctvo zánikom vnútorných hraníc neriadia – systematicky ho likvidujú ! Naposledy sa pretŕčali pred kamerami politici pri pílení hraničných závor. Aby ste mi porozumeli, ani ja nie som za hraničné závory, tovar, osoby, kapitál – nech prúdi v rámci EÚ voľne ale nie úplne bez kontrol. Ak sa pred vstupom Slovenska do EÚ pašoval tovar rôzneho druhu, či už ako v turistickom styku, alebo ako obchodný tovar – po prepílením závor a vyškerí sa politikov na obrazovkách a v novinách sa prestalo pašovať ? Všetci sa hlboko zamysleli a polepšili sa ? Asi sotva. No a tok prichádzajú kompenzácie z HND a zvyšujú sa sadzby a zavádzajú nové dane !

Na roky 2021-27 EÚ pripravuje do svojho rozpočtu minimálne tieto nové dane :

  • 3 % zo základu všetkých subjektov ktorý platia daň z príjmu
  • 20 % z predaja emisných kvót
  • 0,80 €/kg ne recyklovaného plastového odpadu

Čo to vlastne znamená ?? Je to strašne jednoduché – tie financie ktoré sa na základe chýbajúcej kontroly pri dovoze, následne od ignorované aj daňovým úradom – dostanú do čiernej ekonomiky, následne daňových rajov – politici, vlády v rozpočte potrebujú – vyberú si ich od nás platiteľov daní – iná možnosť neexistuje.

Preto politické harašenie o znížení daní u mňa už nevzbudzuje úsmev – ale hlasný smiech. Predvolebné sľuby na nás budú lietať z každej strany – nikto ale nepovie odkiaľ výpadok nahradiť. Nikto nepovie, my sme zapríčinili rozmach čiernej ekonomiky, my sme prepchali daňové raje – my teraz z nich niečo vyberieme, zastavíme páchanie trestných činov, alebo ich aspoň budeme odhaľovať ! Nie, toto nepovedia – lebo nevedia do koho by sa tým trafili, čo keď to bude ten náš sponzor.

Takýto stav je v celej EÚ – aby sme si nemysleli, že Slovensko je v niečom priekopník – len my žijúci na Slovensku si to lepšie všímame – sme pri tom blízko.

Komisia priznala :

5 000 000 000 € únik na cle a DPH pri elektronickom obchode

50 000 000 000 € únik na DPH pri karuselových podvodoch

150 000 000 000 € únik na DPH pri obchode s tovarom a službami v rámci EÚ

 

Moja analýza dovozu tovaru z tretích krajín vyšla : najmenej 499 000 000 000 € uniká každý rok len pri dovoze tovaru do EÚ. Je to únik cla, DPH, spotrebných daní, dani z príjmu právnických osôb.

 

Naši audítori preskúmali, či Európska komisia stanovila náležitý regulačný a kontrolný rámec pre elektronický obchod v súvislosti s výberom DPH a ciel a či kontrolné opatrenia členských štátov pomohli zabezpečiť výber DPH a ciel z elektronického obchodu v plnej výške. Zistili sme, že napriek nedávnemu pozitívnemu vývoju sa EÚ v súčasnosti nevenuje primerane týmto záležitostiam, ale riešila niektoré zistené nedostatky v „balíku opatrení pre elektronický obchod”.

Ak sa v EÚ nevenuje náležitá pozornosť – zoberme si že všetko sú to naši zamestnanci žijúci z našich daní, čierna ekonomika a daňové raje sú tabu – kde sa chýbajúce financie nájdu ??

Ako si prestavujete spoluprácu troch pilierov EÚ – Európskeho parlamentu, Komisie a Rady ??

Myslíte si, že naši zamestnanci robia všetko pre to, aby som sa ja, alebo Vy mali lepšie ? Pozrite si spoluprácu, aspoň niektoré body zo záverečnej správy vyšetrovania daňových únikov a rajov TAX2, Panamské papiere :

Podrobnosti o colnej únii

https://miroslavjurco.blogspot.com/

https://miroslavjurco.blog.pravda.sk

https://twitter.com/miroslavjurco1?lang=sk

https://www.linkedin.com/in/miroslav-jur%C4%8Do-b85183155/detail/recent-activity/posts/

https://disqus.com/by/miroslavjurco/

https://www.youtube.com/channel/UCBVUAK9C1t5UnhGGWl_zkbA?view_as=subscriber

https://blog.hlavnespravy.sk/moje-blogy/

 

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Credit Suisse, UBS

Švajčiarske mesto Vernier zakázalo bilbordy, Zürich a Bern ho chcú nasledovať

27.07.2024 06:12

Nenápadné švajčiarske mesto Vernier s 38 000 obyvateľmi sa stalo prvou švajčiarskou obcou, ktorá vo svojich uliciach zakázala komerčnú reklamu.

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 116531x
Priemerná čítanosť článkov: 2331x

Autor blogu