Založ si blog

Nezaznamenaná ekonomika – čo nám kto tají ? ?

Na začiatok tohoto príspevku

sa musím hneď priznať – nemám ekonomické vzdelanie. Ale aj tak som sa veľmi prekvapil, keď som niekde na internete objavil pojem : nezaznamenaná ekonomika. Tak si vravím – dnes v dobe keď si kúpim jedno pivo a dostanem do ruky účtenku z registračnej pokladni – je to zaznamenané. A to nie len v móde registračnej pokladne, ale na serveroch Finančnej správy SR. Tak aká nezaznamenaná ekonomika.

Začal som pátrať po uvedenom

slovnom spojení, čo nájdem a či tomu porozumiem. Tak som sa dopracoval čo všetko sa za uvedené slová ukrýva :

  • tieňová ekonomika
  • sivá ekonomika
  • čierna ekonomika

Určite to nebudú všetky pomenovania, alebo činnosti ktoré tak pekne pomenovali – nezaznamenaná ekonomika. Dopracoval som sa aj niekoľkým autorom analýz, štúdií a publikácii, ktorí sa pokúšali čiernu ekonomiku odhaliť, pomenovať, vedecky vypočítať jej objem na HDP, zistiť jej príčinu, dostať ju do zaznamenanej ekonomiky za ktorú niekto zaplatí dane a poprípade odvody.

Čo som našiel v EÚ legislatíve ?

NARIADENIE EURÓPSKEHO PARLAMENTU A RADY (EÚ) č. 549/2013

z 21. mája 2013

o európskom systéme národných a regionálnych účtov v Európskej únii

NEZAZNAMENANÁ EKONOMIKA

11.26. Hodnota výrobných činností, ktoré sa priamo nesledujú, je v zásade zahrnutá do vymedzenia rozsahu produkcie v národných účtoch. Zahŕňajú sa preto tieto tri druhy činnosti:

a) nelegálne činnosti, kde sa strany dobrovoľne zúčastňujú ako partneri na ekonomickej transakcii;

b) skryté a utajené činnosti, keď transakcie samy osebe nie sú protiprávne, ale nie sú priznané, aby sa predišlo oficiálnej kontrole;

c) činnosti opísané ako „neoficiálne“, t. j. činnosti, o ktorých sa nevedú záznamy.

Odmeňovanie týchto pracovníkov sa v zásade zahŕňa do odmien zamestnancov alebo do zmiešaných dôchodkov. Táto úprava sa má zohľadniť v údajoch o zamestnanosti a samostatnej zárobkovej činnosti pri výpočte pomerných čísel a iných štatistík.

Nelegálne činnosti, keď je jedna zo strán nedobrovoľným účastníkom (napríklad krádež), nie sú ekonomickými transakciami, a preto sa nezahŕňajú do vymedzenia rozsahu produkcie.

Ak som to dobre pochopil, tak EÚ legislatívu zaujíma kde budú platy a údaje o zamestnanosti uvedené. Či to bude v kolónke C 520, alebo C 5211 – to som uviedol len ako príklad znázornenia uvedeného nariadenia.

Možno až teraz som pochopil, že vedecky odhadnúť, vyšpecifikovať, pomenovať, odhaliť a hlavne odstrániť čiernu ekonomiku je náročné. Dnes je to záležitosť 27 členských krajín, to sa samostatne v jednotlivých štátoch nedá spraviť. Spraviť by sa to dalo, ale v priestore bez hraníc by to bolo úplne neúčinné.

Čo k tomu treba

a je to v úplnom nedohľadne : politická vôľa predstaviteľov EÚ, členských štátov. Nabúranie čiernej ekonomiky a daňových rajov kde sa už dlhodobo tvoria finančné zásoby aj čiernej ekonomiky.

Nečakajme dlhé desaťročia 

na vyriešenie daného rébusu – začnime v colnej únii EÚ.

Výsledok nefunkčnosti Európskeho parlamentu, Komisie, Rady v kontrolnej činnosti – kolaps colnej únie.

  •       5 000 000 000 € – únik pri elektronickom obchode
  •     50 000 000 000 € – únik DPH pri karuselových podvodoch
  •  150 000 000 000 € – únik DPH pri obchode a službách v rámci EÚ
  •  499 000 000 000 € – únik na cle, DPH, spotrebných daniach, dani z príjmu pri dovoze tovaru    z krajín mimo                                         EÚ.
  •  137 000 000 000 € – daňová medzera DPH – rozdiel medzi sumou ktorá sa mala vybrať a sumou skutočne                                          vybranou
  •  10 000 000 000 € – únik pri pašovaní tabaku a výrobkov z tabaku (zdroj: OLAF)

  Spolu za rok najmenej 851 000 000 000 €

A to je suma najnižšieho odhadu – aká je reálna ???

Na záver,

jedna otázka : kde sú uvedené financie a načo sa používajú ? Dnes, keď sa na nás rúti kríza zapríčinená aj pandémiou, nepotrebovali by sme každé euro ?

Zvýšené sadzby a nové dane je realita do ktorej nás vedú – presne ako ovce do košiara.

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 113133x
Priemerná čítanosť článkov: 2263x

Autor blogu