Založ si blog

Paul Tang (S&D, Holandsko) – musíme zabrániť pretrvávaniu daňových rajov v EÚ – povedal nový predseda, nového podvýboru Parlamentu FISC pre daňové otázky

 

Nový podvýbor Parlamentu pre daňové otázky sa má stať európskym centrom pre diskusiu o daňových záležitostiach, sľubuje novozvolený predseda Paul Tang (S&D, Holandsko)

Daňové záležitosti 

v globálne – liberálnom ekonomickom prostredí sa majú stať – dobrovoľným a samostatným platením do rozpočtu. Kontrola štátu sa má obmedziť na minimálnu úroveň, lebo aj tak len brzdí podnikaniu a tvorbe zisku. 

Na čo sa bude nový podvýbor pre dane FISC zameriavať?

Nachádzame sa v kritickej fáze. Vlády – oprávnene – míňajú miliardy na záchranu životov a živobytia. Vzniknuté dlhy však bude treba splatiť. Po poslednej kríze sme sa dopustili dvojnásobnej chyby v podobe úsporných opatrení a zvýšenia daní v strednej vrstve. Iba najbohatšia vrstva ostala bez ujmy. Tentokrát to bude musieť byť inak. Hľadaním spôsobu, ako zdaniť tých, ktorí neprispievajú spravodlivým podielom, t. j. najbohatšie vrstvy a veľké korporácie, nám pomôže prekonať túto krízu férovým spôsobom a zachovať dôveru našich občanov. Iba podniky sa každoročne vyhýbajú plateniu daní vo výške 50-190 miliárd EUR. Podvýbor FISC bude bojovať proti tejto nespravodlivosti uprostred hospodárskeho systému. Tiež sa budeme snažiť o to, aby sa daňový systém stal hnacou silou v oblasti udržateľnosti. Ak využijeme zdaňovanie tak, aby platili znečisťovatelia, môžeme stimulovať inovácie a vyčistiť naše životné prostredie.

Pán predseda podvýboru FISC,

budete mať strašne ťažkú prácu, lebo bude treba zmeniť a nastaviť vzťahy vo vnútri základných troch pilieroch EÚ ! Je nemysliteľné, aby Európsky parlament, Komisia a Rada medzi sebou zúrivo bojovali, namiesto výkonu úzkej spolupráce ! Silné slová – neveríte tomu – pozrite si toto :


Európska únia a jej členské štáty sú dnes v smrtiacom kŕči – čo sa týka colnej a daňovej politiky, ich kontroly a výberu už dnes stanovených právnych normách a hlavne výškach. Dovolil som si do tejto kategórie spomenúť clo – je to predsa určitá forma špeciálnej daňovej platby.

Dnes len pri dovozoch tovaru z tretích krajín do EÚ každý rok uniká najmenej 932 000 000 000 €. Napísal som celé číslo – aby nevznikli nedorozumenia pri prekladoch. Táto suma sa skladá z cla, DPH, spotrebných daní, dani z príjmu právnických osôb, odvodov pri dovoze a následnom predaji. Ako vidíte – dane sú dôležitou zložkou aj pri dovoze tovaru z cudziny.

Daňové výbory v Parlamente boli v minulosti vyšetrovacími výbormi a boli zriadené s cieľom preskúmať aktuálne škandály ako Lux Leaks a Panama Papers. Prečo je potrebný stály výbor?

Odkedy som pred piatimi rokmi nastúpil do Parlamentu sme daňové výbory mali takmer stále! Ale akonáhle uverejnili svoju správu, boli rozpustené len na to, aby mohli byť znovu zriadené kvôli ďalšiemu daňovému škandálu. So stálym výborom môžeme pokračovať v cennej práci predchádzajúcich výborov, pokiaľ ide o zisťovanie faktov a zvyšovanie informovanosti verejnosti, taktiež sa ale môžeme zamerať aj na dlhodobé hľadisko. Môžeme napríklad nadväzovať trvalé vzťahy s národnými parlamentmi a medzinárodnými organizáciami. V tomto smere sa podvýbor FISC naozaj stane európskym centrom pre diskusiu v daňových otázkach.

Bolo mi umožnené

predsedovi Vyšetrovacieho výboru TAX2 – Panamské papiere, odprezentovať moju analýzu únikov v EÚ, členských štátoch práve pri dovoze tovaru. Výbor už práve končil a možno aj pre skutočnosti popísané v predchádzajúcom odstavci – napísali správu ktorá je na uvedenom videu – teda len jej niektoré časti ktoré jasne poukazujú na úplne nefunkčnú spoluprácu.

EÚ nemá veľa právomocí v oblasti daní. Akú zmenu môže váš výbor priniesť?

Ako sa ukázalo v prípade predchádzajúcich daňových výborov, veľká časť toho, čo sa deje, zostane skrytá. Presadzovaním transparentnosti a odkrývaním faktov tak, aby ich každý videl, budeme ďalej podnecovať zmenu. Občania sa dožadujú zmeny a tento výbor chce byť ich zástupcom na európskej scéne.

V tejto otázke by som si

dovolil hlboko nesúhlasiť. Áno, v daňových otázkach nemá EÚ priamy vplyv – čo ja osobne považujem za dobrú správu – dane si majú riadiť členské štáty !

V Zmluve je ustanovené :

Článok 3

  1. Únia má výlučnú právomoc v týchto oblastiach:
  2. a) colná únia;
  3. b) ustanovenie pravidiel hospodárskej súťaže potrebných na fungovanie vnútorného trhu;
  4. c) menová politika pre členské štáty, ktorých menou je euro;
  5. d) ochrana morských biologických zdrojov v rámci spoločnej politiky rybného hospodárstva;
  6. e) spoločná obchodná politika.

Pán predseda – v týchto ustanoveniach má Únia výlučnú právomoc. Je tu aj veľa daní ktoré sa majú vyberať práve pri dovoze. Netreba čakať na zmeny, ktoré prídu neskoro, treba konať hneď a okamžite – máte na to príležitosť.

V posledných rokoch došlo k mnohým odhaleniam a únikom v súvislosti s celosvetovými daňovými únikmi, vyhýbaniu sa daňovým povinnostiam a praniu špinavých peňazí. Ako podľa vás EÚ zareagovala?

Medzi prístupom EÚ k jej členom a k nečlenským štátom bol nevyhnutne veľký rozdiel. Zoznam daňových rajov mimo EÚ pomohol vytvoriť tlak na dobre známe daňové raje. Nie je ani zďaleka dokonalý, ako vyplýva z nedávneho vyňatia Kajmanských ostrovov zo zoznamu, ale je to dobrý začiatok. Tlak na členské štáty EÚ musel na druhej strane prísť zo strany Európskeho parlamentu. V marci 2019 sme označili sedem členských štátov EÚ vrátane mojej rodnej krajiny Holandska za daňové raje. Toto verejné pranierovanie v Holandsku veľmi pomohlo posunúť diskusiu, pričom čoraz viac krajanov a krajaniek priznáva, že sú potrebné tvrdé reformy. Sedem daňových rajov stojí vlády iných členských krajín EÚ každoročne viac ako 40 miliárd EUR! Toto nemôže ďalej pokračovať a ja verím, že v kontexte mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti vzrastie tlak na vlády. Komisia sa musí vyjadriť veľmi jasne: daňové raje v EÚ by mali zreformovať svoje daňové systémy, inak plány na podporu obnovy a odolnosti nebudú schválené.

Je určite zlé

riešiť len následok a vynechať príčinu. Ak by nebola čierna ekonomika, daňové a colné úniky, kriminalita všetkých druhov, politické krytie – neboli by ani daňové raje – nemal by kto a hlavne čo tam ukladať !

Preto si myslím, že súbeh boja proti uvedeným stavom by výrazne pomohol obyvateľom EÚ. Konečne by sa dočkali toho, že niektoré dane by sa dali úplne zrušiť a ostatné podstatne znížiť.

ZMLUVA O EURÓPSKEJ ÚNII

Článok 2

Únia je založená na hodnotách úcty k ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a rešpektovania ľudských práv vrátane práv osôb patriacich k menšinám. Tieto hodnoty sú spoločné členským štátom v spoločnosti, v ktorej prevláda pluralizmus, nediskriminácia, tolerancia, spravodlivosť, solidarita a rovnosť medzi ženami a mužmi.

Článok 3 (pôvodný článok 2 ZEU)

  1. Cieľom Únie je presadzovať mier, svoje hodnoty a blaho svojich národov.
  2. Únia ponúka svojim občanom priestor slobody, bezpečnosti a spravodlivosti bez vnútorných hraníc, v ktorom je zaručený voľný pohyb osôb spolu s príslušnými opatreniami týkajúcimi sa kontroly na vonkajších hraniciach, azylu, prisťahovalectva a predchádzania trestnej činnosti a boja s ňou.

Zdroj informácie : TU

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111413x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu