Založ si blog

Spravodlivé zdaňovanie, dobrovolné platenie daní sú také slovné spojenia ako – skoro tehotná !

Strach a zlosť

pocítili všetky frakcie – politické zoskupenia, Európskeho parlamentu. Kedy to bolo ? Vtedy, keď si prečítali závery Rady Európy z Osobitného zasadnutia k rozpočtu na roky 2021-27 a plánu obnovy po víruse. Zistili, že všetky lobistické skupiny, sponzori, mecenáši – jednoducho tí čo im pomohli získať hlasy voličov, budú nespokojní. Všetky tie vízie ziskov sa zahmlili, oddialili – jednoducho im skrátili financie na tie veci ktoré už boli prisľúbené. Tak sa rozhodli prijať nelegislatívnym hlasovaním uznesenie, aj s takýmito myšlienkami:

…….. „Budeme požadovať plán so záväznými povinnosťami vo vzťahu k novým vlastným zdrojom, ktoré nepriškrtia štátne rozpočty ani neobmedzia kúpnu silu daňovníkov. Z tejto krízy sa dostaneme len spravodlivým zdaňovaním.“ 

Niekedy sa musím

pozastaviť nad spojením slov ktoré používa administratíva Európskej únie. Záväzné povinnosti ktoré nepriškrtia štátne rozpočty ani neobmedzia kúpnu silu daňovníkov. Vedel by som si to predstaviť asi takto :

  • znížiť colné a daňové úniky
  • znížiť čiernu ekonomiku
  • zabrániť agresívnemu zdaňovaniu svetových koncernov

Na roky 2021-27 EÚ pripravuje do svojho rozpočtu minimálne tieto nové dane :

  • 3 % zo základu všetkých subjektov ktorý platia daň z príjmu
  • 20 % z predaja emisných kvót
  • 0,80 €/kg ne recyklovaného plastového odpadu

Zvyšovanie sadzieb a zavádzanie nových daní – priškrtia štátne rozpočty, tie to vyberú od daňovníkov – tak sa im zníži kúpna sila. Buď si to nevedia dať do súvislostí európske inštitúcie, alebo to nevedia, nemôžu a nechcú !

Z tejto krízy sa dostaneme len spravodlivým zdaňovaním.“ K tomu ešte pridám ďalšiu perlu slovných spojení – dobrovolné platenie daní. Podľa mňa skoro každý čo platí odvody a dane má pocit, že za jeho vlastné financie, čo musí zaplatiť do pokladní daňových úradov,  a iných, nezodpovedá adekvátne službám, výhodám, životu v komunite, ktoré by za uvedené financie očakával. K tomu sa pripoja ešte správy o všetkých predražených nákupoch, výške platov, korupcii – všetkého toho čo sa dá pri rozdeľovaní financií  zneužiť – potom sa o spravodlivom zdaňovaní a dobrovoľnom platení asi nedá hovoriť.

 

Európsky parlament takisto vyjadril obavy, že lídri štátov poľavili v úsilí o zachovanie dodržiavania zásad právneho štátu formou obmedzenia zdrojov z EÚ pre krajiny, ktoré nerešpektujú slobodu médií a dodržiavanie ľudských práv. „Potrebujeme nový rámec s jasnými pravidlami, ktoré zabezpečia, že peniaze z EÚ nepôjdu do rúk vládnucich politikov, ktorí pohŕdajú našimi základnými hodnotami.“…..

V tejto časti

len Európsky parlament pritvrdil a jasne napísal to – čo v Osobitnom zasadnutí Rady schválili predstavitelia členských štátov. Neviem ako sa to stalo, ale aj predstavitelia zoskupenia V4 odsúhlasili zmenu hlasovania z jednomyseľného na kvalifikovanú väčšinu, tá je 15 hlasov v EP. Kto nebude poslúchať – nedostane financie.

 

Záver

je jednoduchý : členské štáty budú platiť do rozpočtu EÚ, budú splácať pôžičku a úroky a môže sa stať že nič nedostanú. Perfektne vymyslené !

 

Škoda, že sa Európsky parlament nezaoberal aj únikom 932 000 000 000 € !  Ak by sa podarilo dva roky tieto úniky vybrať – nemuseli by členské štáty do rozpočtu nič odvádzať, nemuseli by sme si vybrať pôžičku ktorú budú splácať ešte deti našich detí. To ale od volených zástupcov Európskeho parlamentu  neočakávam – čo by im na to povedali ich mecenáši, lobisti, daňové raje….??

 

 

Zdroj : TU

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111368x
Priemerná čítanosť článkov: 2227x

Autor blogu