Založ si blog

Európsky dvor audítorov – Financovanie obnovy v rámci iniciatívy REACT-EU: napätie medzi rýchlou podporou a optimálnym využitím prostriedkov

Európsky dvor audítorov 

tiež poukazuje na obrovské riziká – paradoxne pri nalievaní veľkých balíkov financií do členských štátov EÚ.

…….  Európsky dvor audítorov (EDA) v novom stanovisku uverejnenom dnes poukazuje
na napätie medzi účelom návrhu poskytnúť dodatočné financovanie najrýchlejšie, ako je to
možné, a cieľom sprístupniť ho tam, kde je najviac potrebné a kde bude mať najväčší vplyv.
Audítori tiež varujú, že mechanizmy reakcie na krízu, ktoré navrhuje Komisia v súvislosti
s nasledujúcim sedemročným rozpočtom, neobsahujú ustanovenia, ktoré by napomáhali správne finančné riadenie fondov EÚ.

Trochu mi v uvedenom stanovisku EDA chýba, že COVID – 19 len urýchlil nalievanie veľkých financií, nepriznajú že praví dôvod je globálna svetová kríza. Bez vírusu by nemohli použiť také veľké finančné prostriedky a hlavne by členské štáty nesúhlasili so zvyšovaním sadzieb a zavádzaním nových daní. Ak upozorňujú že nasledujúce sedemročné rozpočtové obdobie nemá správne finančné riadenie fondov EÚ, tak potom kontrolné mechanizmy sa vôbec nespomínajú. Veď načo, ide len o 1 850 000 000 000 € ! Kde tam máme rizikové body ?

  • 1 100 000 000 000 € bude najprv treba vyprodukovať, potom formou daní vybrať a následne poslať do rozpočtu EÚ
  • 750 000 000 000 € si treba požičať od dôveryhodných zdrojov. Dúfajme, že to nebudú presne tie financie z čiernej ekonomiky a daňových rajov – čo nám v dôsledku nefunkčnej kontroly tam unikli.
  • 500 000 000 000 € sa bude so sumy 750 miliárd pôžičky – rozdávať formou nenávratných grantov. Ako a kto rozhodne : kde sa ujdú pôžičky s potrebou ich vrátenie a kde sa umiestnia nenávratné granty ?
  • 1 100 000 000 000 € sedemročného plánu treba tiež „spravodlivo“ rozmiestniť

Audítori chvália návrh Komisie, aby sa financovanie z iniciatívy REACT-EU spravovalo v rámci
existujúcich štruktúr riadenia fondov EŠIF v členských štátoch, a označujú ho za „rozumnú,
pragmatickú myšlienku“. Návrh však dáva členským štátom voľnú ruku v tom, ako použijú
dodatočné finančné prostriedky, a neobsahuje podrobnosti o tom, ako budú koordinované    s ostatnými nástrojmi EÚ a vnútroštátnymi programami.

Vzniká tak riziko fragmentácie alebo zdvojenia podpory EÚ. Navyše členské štáty budú musieť k tomuto dodatočnému financovaniu prijať záväzky (t. j. vyčleniť ich na konkrétne účely) do roku 2022, čo bude vyvíjať ďalší tlak na ich schopnosť vynaložiť ich správne a primerane, v dôsledku čoho vznikne riziko, že výdavky budú unáhlené a prioritou pre ne bude financie vyčerpať namiesto toho, aby sa snažili za ne dosiahnuť optimálnu hodnotu („využi alebo strať“), a tiež vyššie riziko nezrovnalostí a podvodu. Toto riziko sa týka najmä členských štátov, ktoré budú pandémiou pravdepodobne zasiahnuté najviac a ktoré majú nižšie miery čerpania. A audítori napokon zdôrazňujú, že nová metóda prideľovania financovania členským štátom môže byť skreslená použitím podhodnotených údajov o nezamestnanosti. 

Už aj Eda tu konštatuje, že riziko rýchleho vyčerpania pridelených financií, v takom obrovskom množstve je náročná až nereálna úloha.

Navrhované zmeny spoločných ustanovení upravujúcich využívanie fondov EŠIF v období 2021 – 2027 majú posilniť kapacitu EÚ reagovať na mimoriadne a nezvyčajné okolnosti. Vzťahovali by sa na akúkoľvek situáciu, ktorú Rada vyhodnotí ako krízu, a dočasne by Komisii umožnili rýchlejšie reagovať tým, že využije tzv. vykonávacie rozhodnutia.

V návrhu Komisie sa však nestanovuje,
kedy by skončilo jej dočasné splnomocnenie, ani rôzne aspekty, ktoré by napomohli správne
finančné riadenie, napríklad zmiernenie rizika tzv. mŕtvej váhy (financovanie projektov, ktoré by
sa zrealizovali aj bez pomoci EÚ) spojeného so spätným schvaľovaním projektov.

Komisia tak možno v prípade potreby bude musieť pridať ďalšie pravidlá týkajúce sa krízových situácií.
Pozitívnym aspektom návrhu je, že zahŕňa vylepšené ustanovenia na vy-sledovanie núdzového financovania, čo predstavuje prvý krok k dosiahnutiu väčšej transparentnosti.

Politické zoskupenia sa predbiehajú v rýchlosti a jednoduchosti rozdávania grantov, sprostredkovania pôžičiek a rozdelenia sedem ročného rozpočtu EÚ. Môže sa zdať tento spôsob bezhlavý, ale ja tam cítim zachraňovanie juhu EÚ a výstrahu pre „neposlušných“ členov. Napríklad tých, čo nesúhlasia s prerozdeľovaním imigrantov ktorí pochádzajú prevažne z bývalých kolónií niektorých členských štátov EÚ.

Záver,

COVID – 19 má aj jednu pozitívnu vlastnosť – vyliečil EÚ z daňových a colných podvodov, obrovských únikov, čiernej ekonomiky a daňových rajov. Spomínanie uvedených nezákonných činnosti sa stalo politickým rizikom predvolebných preferencií. Asi už neexistujú – vírus ich zožral ! Bez kontroly, rýchlo – koľko z uvedených 1 850 miliárd EUR znovu skončí v čiernej ekonomike, ale veď sa len vrátia odkiaľ prišli !!

P.S.

Viete že za 26 mesiacov unikne do čiernej ekonomiky a daňových rajov taká suma, ktorú teraz dávame do sedemročného rozpočtu a aj suma ktorú si požičiavame : 1 850 000 000 000 EUR.     Prečo o tom všetci mlčia ? Nevedia o tom – potom sú nesprávni ľudia na nesprávnych miestach, alebo zámerne KLAMÚ !

zdroj informácií : https://www.eca.europa.eu/lists/ecadocuments/inop20_04/inop20_04_sk.pdf

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111351x
Priemerná čítanosť článkov: 2227x

Autor blogu