Založ si blog

Ako reagujú niektorí euro-poslanci na návrh obnovy európskeho hospodárstva po korona kríze

Miriam LEXMANN (EPP)

Dôležité je, že Fond obnovy bude financovaný nad rámec rozpočtu a neovplyvní existujúce programy a politiky EÚ. 

Áno, potreba napĺňať existujúce programy je zrejmá. Ak sa ale tieto pripravovali v tom duchu, že rozpočet EÚ musí byť vyrovnaný, tak vlastne celý tento balík je mimo možnosti príjmovej časti rozpočtu. Jednoducho sa musia nájsť nové zdroje, ktoré budú uvedenú kopu financií splácať. To znamená, že zvýšenie sadzieb a zavádzanie nových daní plánovaných Komisiou v roku 2018 nebudú stačiť.

Musíme však hovoriť aj o účele využitia týchto peňazí, a čo najpresnejšie odhadnúť našu absorpčnú kapacitu. Som za tzv. hybridný systém: kde treba rýchlu pomoc – granty, kde jestvuje ekonomická sila – pôžičky. 

Absorpčnú kapacitu na Slovensku určuje len možnosť administratívy a pripravenosti príjemcov. Či sa bude správne vedieť určiť hranica medzi grantom a pôžičkou – to už nie som si až tak istý. Všade tam, kde rozhoduje človek o veľkých sumách – bude aj veľký tlak na korupciu a následné zneužívanie uvedených financií.

Vítam tému nových zdrojov do rozpočtu, pri ich realizácií však musí byť plne rešpektovaný princíp subsidiarity. Keďže pôžičku bude splácať dnešná mladá generácia, priblížme sa im v tematickej oblasti zdrojov, kam určite patrí ekológia – daň za plasty, clo na ekologicky nešetrne vyrábaný tovar a digitálne technológie – spoločná daň pre veľké digitálne spoločnosti. 

Mladej generácií, ktorá bude dlho uvedené pôžičky splácať, nepomôžu ani nové dane. Viete prečo ? Členské štáty už dnes nevedia efektívne vyberať clá a dane ! Kde je potom istota, že nové dane sa budú vedieť vyberať lepšie ?? V globálno – liberálnom ekonomickom ponímaní sa kontrolná činnosť dodržiavania zákonných postupov nepreferuje. Do dobrovoľného platenia daní sme ešte nedorástli – tak kde sa zoberú financie ??

Ruka v ruke s tým však musí ísť vyriešenie daňových únikov a daňových rajov, kadiaľ utekajú z rozpočtu Únie milióny eur.

Takto otvorene povedať pravdu o únikoch – nie je v priestore EÚ úplne samozrejmá vec. Len by som chcel pripomenúť pani poslankyni – z rozpočtu unikajú stovky miliárd eur, nie milióny.

 

V roku 2019 uniklo do čiernej ekonomiky len pri dovoze tovaru z tretích krajín, následného predaja najmenej:

851 000 000 000 EUR v rámci EÚ. To znamená, že ak by za posledné obdobie 3,5 roka nič neuniklo len z dovozov do čiernej ekonomiky – nemuseli sme si brať pôžičky, nemuseli sme zadĺžiť nasledujúce generácie !

8 510 000 000 EUR je podiel únikov na Slovensku, keď prepočítam úniky na obyvateľa EÚ.

 

Niekedy už mám ten pocit, ako keby všetky tie pôžičky, granty – boli spustené na záchranu nefungujúcej, celo-svetovej globálnej ekonomiky. Otázka potom je :

  • kto má volné také ohromné finančné zdroje ?
  • nie sú to tie čo nám za posledné roky unikli ?
  • nebude to veľká práčka špinavých peňazí ktoré nám unikli z ekonomiky, nebudeme si požičiavať vlastné uniknuté financie a ešte sa tváriť aké je to výhodné ?

Záver

pravdepodobne až čas rozrieši moje otázky ktoré som tu položil. Istota je len jedna – pripravme sa platiť dane, aby zas malo čo unikať do čiernej ekonomiky a daňových rajov !?

 

Zdroj informácií : TU

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 112316x
Priemerná čítanosť článkov: 2246x

Autor blogu