Založ si blog

Komisia na konci volebného obdobia a colná únia

Zdroj : EK 

 

 

z

sa zúčastňuje na prvej konferencii WCO o komunikačných aspektoch colných orgánov a diskutuje o výzvach, ktorým čelí pri internej aj externej komunikácii.

Takýto obyčajný, verejnosti nič nehovoriaci Twitt som objavil na mojom konte, lebo sledujem EU_Taxud. Čo všetko som si predstavil po jeho prečítaní ?

Svetová colná organizácia rozoberať komunikačné aspekty colných správ, keďže je to prvá konferencia – komunikácia doteraz nebola potrebná ? Asi nie, lebo nebolo o čom komunikovať.

Zanechajme svet – skúsme sa pozrieť len na Európsku úniu. Pán generálny riaditeľ určite bude prezentovať internú komunikáciu colných správ členských štátov. Neviem ale čo bude prezentovať ako úspech. 28 národných colných správ a vyše 120 000 príslušníkov majú síce jeden Colný kódex, jednotné číselníky, jeden spoločný colný priestor bez vnútorných hraníc a to je tak všetko. Spolupráca založená na osobných vzťahoch môže prinášať určité odhalenia, oficiálna spolupráca a komunikácia je úplne v troskách. Pozrite si záver podpísania Charty o boji proti colným podvodom, kde jediná zhoda je – dohodli sa, že raz sa dohodnú.

Národné vlády každý rok tvoria príjmovú časť rozpočtu svojho štátu. Už v tomto pláne stanovujú sumu ktorú má colná správa odviesť do rozpočtu. Už v minulom režime bolo plnenie plánu prvoradou úlohou, ktorej sa všetko ostatné podriaďovalo, najlepšie bolo splniť plán na 102,3 %. Všetci boli spokojní, veselí a odmenení. Dnes sa to požaduje znova, len nechcú pochopiť jeden základný fakt : ak dane sa vyberajú prevažne v sídle subjektu, tak clo sa môže vybrať na 2 400 pobočkách EÚ. Ako pritiahnuť dovozcov vyclievať k nám ?? Clá su všade sadzby rovnaké, služby podobné – jedine sa môžeme odlišovať kontrolnou činnosťou. Nebudeme nič kontrolovať, ešte to aj bude v trende liberálno – globálnej ekonomiky. V takejto situácii by načo colné správy komunikovali medzi sebou – veď sú konkurenti. Preto aj ministri financií EÚ podpísali tú nezmyselnú Chartu – že raz sa dohodnú – presne podľa plánu predstierania komunikácie.

Clo je príjmom rozpočtu EÚ, ale jednu čiastku si štáty kde sa tovar prepúšťa do voľného obehu ponechávajú za administratívnu náročnosť. Táto suma je približne 5 000 000 000 € ročne. Áno, toto vyradí komunikáciu, plnenie plánu je najdôležitejšie.

Čo to ale spôsobí ?

Výsledok nefunkčnosti Európskeho parlamentu, Komisie, Rady v kontrolnej činnosti – kolaps colnej únie.

  • 5 000 000 000 € – únik pri elektronickom obchode
  • 50 000 000 000 € – únik DPH pri karuselových podvodoch
  • 150 000 000 000 € – únik DPH pri obchode a službách v rámci EÚ
  • 499 000 000 000 € – únik na cle, DPH, spotrebných daniach, dani z príjmu pri dovoze tovaru z krajín mimo EÚ.
  • 137 000 000 000 € – daňová medzera DPH – rozdiel medzi sumou ktorá sa mala vybrať a sumou skutočne vybranou
  • Spolu za rok najmenej 841 000 000 000 €
  • A to je suma najnižšieho odhadu – aká je reálna ???

Na roky 2021-27 EÚ pripravuje do svojho rozpočtu minimálne tieto nové dane :

  • 3 % zo základu všetkých subjektov ktorý platia daň z príjmu
  • 20 % z predaja emisných kvót
  • 0,80 €/kg ne recyklovaného plastového odpadu

Pán generálny riaditeľ, o tomto sa na konferencii WCO radšej nezmieňujte, mohli by nás pokladať za zvláštnych ľudí – a to v lepšom prípade.

Záver

Financie ktoré unikajú do čiernej ekonomiky, daňových rajov, za tie dlhé desaťročia sa nazbierali do obrovských rozmerov. Nikdy nepovolia komunikáciu colných správ – čo keby na niečo prišli, čo by ohrozilo plynulý tok financií. Charta o tom, že raz sa dohodnú je tomu jasný príklad.

Čo ostáva pre nás ?

Je to predsa jednoduché – niekto to musí zaplatiť !

 

Podrobnosti o colnej únii

https://miroslavjurco.blogspot.com/

https://miroslavjurco.blog.pravda.sk

https://twitter.com/miroslavjurco1?lang=sk

https://www.linkedin.com/in/miroslav-jur%C4%8Do-b85183155/detail/recent-activity/posts/

https://disqus.com/by/miroslavjurco/

https://www.youtube.com/channel/UCBVUAK9C1t5UnhGGWl_zkbA?view_as=subscriber

https://blog.hlavnespravy.sk/moje-blogy/

Tag: , ,

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 112708x
Priemerná čítanosť článkov: 2254x

Autor blogu