Založ si blog

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov – to všetko pre jediný cieľ, aby boli znovu a znovu zvolení. Všetko pre voliča – aspoň kým nepustí volebný lístok do urny….

Právo nehlasovať za tie časti plánu EÚ, ktoré sa neľúbia niektorým členským štátom, asi nikto nedoškriepi. Keď ide ale o 1 800 000 000 000 € – tak nervozita stúpa. Takéto zablokovanie, nesúhlasné volenie už prebehlo v EÚ viackrát. Neviem či sa nazývalo vydieraním, alebo inými názvami, ale dnes ide v kríze o financie a zachránenie štátnych rozpočtov.

Skrývanie uvedenej problematiky za právny štát, jeho princípy je neuveriteľne ľahkovážne hazardovanie s celou podstatou EÚ. Právny štát platí pre všetkých signatárov Zmluvy o založení EÚ. Už dnes, v čom je problém ?  

 

  • rozdielne vykladanie obsahu právneho štátu
  • nečakanie na právoplatný rozsudok – stačí len podozrenie z nedodržiavania 
  • jednohlasné hlasovanie zameniť za hlasovanie kvalifikovanou väčšinou, dnes 15 členských štátov
  • trestať vlády znížením, alebo odobratím financií z EÚ
  • študenti, farmári a mimovládne organizácie môžu požiadať priamo EÚ o financie, suma bude odpočítaná zo sumy určenej pre konkrétny štát odkiaľ prišli žiadosti
  • kde skončia uvedené financie zobrané vládam konkrétnych štátov, v rozpočtoch tých 15 hlasov ktoré sankciu odsúhlasili ?

Luxemburský kompromis – čo to vlastne je ??

Pozrime sa do histórie EÚ :
rok 1966
 

 

 

Január 1.

 

EHS vstupuje do tretej a poslednej etapy prechodu na spoločný trh. To má za následok nahradenie jednomyseľného hlasovania väčšinovým systémom pri väčšine rozhodnutí Rady.

Už v roku 1966 boli so spôsobom hlasovanie všetci vyrozumení, Rada mala prejsť na hlasovanie kvalifikovanou väčšinou.

20.

V Bruseli (Belgicko) sa koná spoločné výročné zasadnutie európskych inštitúcií. Rozhovory sa týkajú najmä dvoch inštitucionálnych problémov: spolupráce medzi Komisiou a Radou a väčšinových rozhodnutí Rady.

Ako vidíme, neustáli boj medzi Komisiou a Radov je už historický. Vždy pôjde o rozdelenie moci medzi národné štáty a EÚ. Dodnes to nie je vyriešené a ešte je to umocnené rozdeľovaním obrovskej sumy 1 800 miliárd EUR. Tu tiež nikdy nebudú všetci spokojní, ani s ich kompromismi. 

28. – 29.

Luxemburský kompromis. Francúzsko po sedemmesačnom uplatňovaní politiky „prázdnej stoličky“ opäť zaujíma svoje miesto v Rade výmenou za zachovanie jednomyseľného hlasovania v prípade, že ide o významný záujem.

Francúzsko za vlády generála Charlesa de Gaulla nechcelo súhlasiť s hlasovaním väčšiny, presadzovalo jednohlasný súhlas. Dôvod ? Nesúhlasili so spoločnou poľnohospodárskou politikou ktorá podľa nich poškodzovala Francúzsko. Sedem mesiacov nechodili na rokovanie Rady – vznikol názov uplatňovania politiky „prázdnej stoličky“. 

Takto si vynútili zachovanie jednomyseľného hlasovania v prípade že ide o významný záujem.

Financie z EÚ sú určite z pohľadu Poľska a Maďarska významný záujem, hlavne ak by sa  hlasovaním kvalifikovanou väčšinou podstatne znížili.

Čo sa zmenilo za 54 rokov od tohto významného presadenia Francúzka ? Alebo si v EÚ nemáme myslieť o rovnosti všetkých štátov nič. Sú rovný a rovnejší ??

V4 skončilo smutne svoju púť – nechalo sa rozbiť zvnútra, pekne podľa plánu. Postoj Česka a Slovenska sa nedá ani pomenovať. Asi ako vyčkávací. po boji sa pridajú k víťazovi a budú profitovať. Možno ich voliči zvolia znovu na ich vytúžené pozície ! 

Marec

7.

Pán Alain Poher je zvolený za predsedu Európskeho parlamentu.

31.

Komisia dáva návrh Rade, týkajúci sa financovania spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP), nezávislých príjmov Spoločenstva a širších právomocí Európskeho parlamentu.

Apríl

5.

Belgicko ratifikuje Zmluvu, ktorou sa zriaďuje Rada a Komisia Európskych spoločenstiev.

29.

Taliansko ratifikuje Zmluvu, ktorou sa zriaďuje Rada a Komisia Európskych spoločenstiev.

Máj

11.

Rada prijíma rozhodnutia a uznesenia upravujúce časový harmonogram a financovanie spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) a stanovuje svoje ciele v iných oblastiach spoločného záujmu.

Jún

30.

Luxemburské veľkovojvodstvo ratifikuje Zmluvu, ktorou sa zriaďuje Rada a Komisia Európskych spoločenstiev.

Október

25.

Holandsko ratifikuje Zmluvu, ktorou sa zriaďuje Rada a Komisia Európskych spoločenstiev.

November

28.

Koná sa spoločné zasadnutie európskych inštitúcií. Diskusia sa sústredí najmä na pokrok Spoločenstva smerom k hospodárskej únii a na budúce perspektívy.

Záverom – 

Ako vidíme o spôsobe hlasovania boli v EÚ stále protichodné názory. Kto vie či aj Francúzsko nazývali politici vydieračmi, alebo im to generál rázne vysvetlil.
 
Zdroj informácií :

 https://europa.eu/european-union/about-eu/history/1960-1969/1966_sk

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

V tieni COVID – 19 potichu vznikajú : Európske spojené štáty !

06.11.2020

Krajiny EÚ, ktoré nerešpektujú zásady právneho štátu, riskujú stratu prístupu k finančným prostriedkom EÚ na základe predbežnej dohody, ktorú vo štvrtok uzavreli vyjednávači Parlamentu a Rady. Aj keď dohoda je len predbežná – jasne naznačuje tendencie ktoré sú presadzované EÚ. Pri balíku financií v rozpočte na roky 2021-27 a pôžičky 750 miliárd EUR, [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111012x
Priemerná čítanosť článkov: 2220x

Autor blogu