Založ si blog

Osobitné zasadnutie Európskej rady, 17. – 21. júla 2020

Hlavné výsledky

Lídri EÚ sa dohodli na ozdravnom balíku a rozpočte 2021 – 2027, ktorý pomôže EÚ znovu vybudovať po pandémii a podporí investície do ekologických a digitálnych prechodov.

Predseda Michel na tlačovej konferencii Európskej rady

Dosiahli sme dohodu o balíku na oživenie hospodárstva ao európskom rozpočte. Boli to, samozrejme, pre všetkých Európanov ťažké rokovania vo veľmi ťažkých časoch. Maratón, ktorý skončil úspechom pre všetkých 27 členských štátov, ale najmä pre ľudí. To je veľa. Toto je silná dohoda. A čo je najdôležitejšie, práve teraz je to správna dohoda pre Európu.

Predseda Michel na tlačovej konferencii Európskej rady

Sociálno-ekonomické dopady z krízy COVID-19 si vyžadujú spoločné a inovatívne úsilie na úrovni EÚ s cieľom podporiť oživenie a odolnosť ekonomík členských štátov.

Na dosiahnutie želaného výsledku a udržateľnosti by sa úsilie o obnovu malo spájať s tradičným VFR, ktorý formoval rozpočtové politiky EÚ od roku 1988 a ponúka dlhodobú perspektívu.

Vedúci predstavitelia EÚ sa dohodli na komplexnom balíku vo výške 1 824,3 miliárd EUR, ktorý kombinuje viacročný finančný rámec (VFR) a mimoriadne úsilie o vymáhanie v rámci nástroja novej generácie EÚ (NGEU) .

Dlhodobý rozpočet EÚ

Nový viacročný finančný rámec (VFR) sa bude vzťahovať na sedem rokov od roku 2021 do roku 2027. VFR, ktorý posilní EÚ novej generácie, bude tiež hlavným nástrojom na vykonávanie balíka obnovy zameraného na riešenie sociálno-ekonomických dôsledkov pandémie COVID-19. ,

Výška VFR – 1 074,3 miliárd EUR – umožní EÚ splniť svoje dlhodobé ciele a zachová v plnej miere plán obnovy. Tento návrh sa vo veľkej miere zakladá na návrhu, ktorý predložil prezident Michel vo februári a ktorý odrážal dvojročné diskusie medzi členskými štátmi.

VFR sa bude vzťahovať na tieto výdavkové oblasti:

  • jednotný trh, inovácie a digitálne technológie
  • súdržnosť, odolnosť a hodnoty
  • prírodné zdroje a životné prostredie
  • migrácia a správa hraníc
  • bezpečnosť a obrana
  • susedstvo a svet
  • Európska verejná správa

zľavy

Paušálne zľavy z ročného hrubého národného dôchodku odvodeného z príspevkov sa zachovajú pre Dánsko, Nemecko, Holandsko, Rakúsko a Švédsko .

Regeneračný fond

Fond na oživenie hospodárstva prostredníctvom NGEU poskytne Únii potrebné prostriedky na riešenie problémov, ktoré predstavuje pandémia COVID-19. Na základe dohody si bude môcť Komisia na trhoch požičať až 750 miliárd EUR  . Tieto prostriedky sa môžu použiť na pôžičky typu back-to-back a na výdavky smerované prostredníctvom programov VFR. Kapitál získaný na finančných trhoch bude splatený do roku 2058.

Sumy dostupné v rámci NGEU sa pridelia siedmim jednotlivým programom:

Nástroj na obnovu a odolnosť (RFF), ReactEU, Horizon Europe, InvestEU, rozvoj vidieka, len prechodný fond a RescEU.

Pôžičky a granty

390 miliárd EUR z balíka sa rozdelí vo forme grantov členským štátom a 360 miliárd EUR v pôžičkách.

Pridelenie prostriedkov z fondu na obnovu a odolnosť (RRF)

Plán zabezpečuje, že peniaze pôjdu do krajín a sektorov najviac postihnutých krízou: 70% v rámci grantov z nástroja na obnovu a odolnosť sa zaviazalo v roku 2021 a 2022 a 30% v roku 2023 .

Pridelené prostriedky z RRF v rokoch 2021 – 2222 sa stanovia podľa kritérií prideľovania Komisie, pričom sa zohľadní príslušná životná úroveň, veľkosť a miera nezamestnanosti členských štátov.

V prípade alokácií na rok 2023 bude kritérium nezamestnanosti nahradené poklesom HDP v rokoch 2020 a 2021.

Správa vecí verejných a podmienenosť

V súlade so zásadami dobrej správy vecí verejných pripravia členské štáty  národné plány obnovy a odolnosti na roky 2021 – 2023 Bude potrebné, aby boli v súlade s odporúčaniami pre jednotlivé krajiny a prispievali k ekologickým a digitálnym prechodom. Konkrétnejšie sú potrebné plány na podporu rastu a zamestnanosti a posilnenie „hospodárskej a sociálnej odolnosti“ krajín EÚ. Plány sa preskúmajú v roku 2022. Posúdenie týchto plánov schváli Rada kvalifikovanou väčšinou na návrh Komisie.

Vyplatenie grantov sa uskutoční, iba ak sú splnené dohodnuté míľniky a ciele stanovené v plánoch obnovy a odolnosti.

Ak sa výnimočne jeden alebo viac členských štátov domnieva, že existujú závažné odchýlky od uspokojivého splnenia príslušných medzníkov a cieľov, môžu požiadať predsedu Európskej rady, aby postúpil záležitosť nasledujúcej Európskej rade.

Zmena podnebia

30% celkových výdavkov z VFR a EÚ novej generácie sa bude zameriavať  na projekty súvisiace s klímou . Výdavky v rámci VFR a budúcej generácie EÚ budú v súlade s cieľom EÚ týkajúcim sa neutrality klímy do roku 2050, cieľmi EÚ v oblasti klímy do roku 2030 a Parížskou dohodou.

Pravidlo zákona

Finančné záujmy Únie sa budú chrániť v súlade so všeobecnými zásadami zakotvenými v zmluvách Únie, najmä s hodnotami uvedenými v článku 2 ZEÚ. Európska rada tiež zdôrazňuje význam dodržiavania zásad právneho štátu. Na základe týchto skutočností sa zavedie režim podmienenosti na ochranu rozpočtu a EÚ novej generácie.

Vlastné zdroje

Lídri EÚ sa dohodli na poskytnutí nových zdrojov EÚ na splatenie prostriedkov získaných v rámci novej generácie EÚ. Dohodli sa na novom plastovom poplatku, ktorý sa zavedie v roku 2021. V tom istom roku sa očakáva, že Komisia predloží návrh opatrenia na úpravu uhlíka a digitálny poplatok, ktoré by sa zaviedli do konca roku 2022.

Komisia by sa potom vrátila k revidovanému návrhu systému EÚ na obchodovanie s emisiami (ETS), ktorý by ho prípadne mohol rozšíriť na sektor leteckej a námornej dopravy. Môžu existovať aj ďalšie nové zdroje, napríklad daň z finančných transakcií. Výťažok z nových vlastných zdrojov zavedených po roku 2021 sa použije na predčasné splatenie pôžičky NGEU.

Vytvorí sa rezerva Brexit vo výške 5 miliárd EUR  na podporu členských štátov a hospodárskych sektorov, ktoré sú najviac zasiahnuté Brexitom.

 

Zdroj : Európska Rada : TU

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 112175x
Priemerná čítanosť článkov: 2244x

Autor blogu