Založ si blog

2, 17 roka, alebo okolo 26 mesiacov

BRATISLAVA / Slovenská ekonomika sa v tomto roku prepadne takmer o 10 percent, čo bude historicky najväčší pokles. Zároveň ubudnú desaťtisíce pracovných miest. Vyplýva to z aktuálnej prognózy ministerstva financií. Ak by však korona opäť udrela v plnej sile, môže to byť ešte horšie.

Situácia nie je dobrá, čísla nie sú dobré.  “Z trhu práve ubudne 76-tisíc pracovných miest. ľudia prídu najmä o prácu vo vybraných sektoroch služieb, či už turizmus, stravovacie služby, maloobchod, či doprava, ale aj v priemysle a v stavebníctve,” vyjadril sa Eduard Heger, minister financií.

Keby to bola

len naša ekonomika – nebol by to taký veľký problém. Dalo by sa to zvládnuť. On je ten problém trochu iný : globálna ekonomika sa dostala do stavu absolútneho prehriatia a padá do krízy veľkých rozmerov.

Bolo by na čase prestať sa vyhovárať na korona krízu,

celú vinu hádzať na akýsi vírus. Pozrite sa ako sa darilo najsilnejšej ekonomike – Nemecku v máji 2019. Priemyselná produkcia bola – 3,9 % – kto a kde vtedy počul o záhadnom víruse ?? Pomenujme čo sa vlastne deje – koncentrácia kapitálu, stále zvyšovanie výroby, neschopnosť kúpi výrobkov a služieb z dôvodu nedostatku financií.

 

 

 

Z ministerstva financií odišla aj jedna dobrá správa. Európska komisia schválila Slovensku záručný systém pre bankové úvery, ktorý by sa mal týkať nielen malých a stredných, ale aj veľkých podnikov a do hry, takpovediac, idú stámilióny eur. “Očakávame, že prostredníctvom najbližších troch mesiacov sa podarí dostať do ekonomiky jeden a pol miliardy eur. čo bude mať zásadný efekt,” dodal Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií.

 

Zásadný efekt

bude určite aj tento – oddialime problém napumpovaním financií. Ale akú financie to budú ? Prerozdeľovanie vkladov členských štátov do rozpočtu EÚ a pôžičky.

Na roky 2021-27 plánuje

Európska únia pre rozdeliť 1 100 000 000 000 EUR. To sú tie financie ktoré niekto musí najprv zarobiť, zdaniť – aby ich členské štáty mohli do pokladne EÚ – poslať.

750 000 000 000 EUR chce si EÚ požičať, aby preklenula výpadok výroby zakrytý vírusom. Podľa slovníka :

Grant – (najmä jednorazové) finančné prostriedky pridelené jednotlivcovi alebo kolektívu štátnou alebo súkromnou inštitúciou či osobou na financovanie riešenia konkrétnej (spravidla termínovanej) výskumnej úlohy, v širšom zmysle aj umeleckej alebo inej podobnej úlohy

Pôžička – je záväzkový právny vzťah, ktorého predmetom je prenechanie veci určenej podľa druhu (napríklad peňazí) veriteľom dlžníkovi, pričom sa dlžník zároveň zaväzuje vrátiť vec rovnakého druhu po uplynutí dohodnutej doby resp. na požiadanie. O pôžičke sa uzatvára zmluva o pôžičke, ktorú upravuje Občiansky zákonník v § 657 a 658.

Už teraz je jasné, že tých 500 miliárd grantov – nenávratných bude akosi prerozdeľovanie. Kto ale určí ktoré subjekty si zaslúžia granty, ktoré pôžičky a ktoré nič ?

Vráťme sa k nadpisu : 2,17 roka, alebo okolo 26 mesiacov

Ak by EÚ nekŕmila čiernu ekonomiku a daňové raje 2,17 roka čo je približne 26 mesiacov financiami, tak by sme nepotrebovali pôžičku a aj povinné odvody do pokladne EÚ by boli splatené – z čiernej ekonomiky.

1 850 000 000 000 € – bez pôžičky a sedem ročné vklady do EÚ pokladne bez financií daňových poplatníkov.

Záver,

tomu ja hovorím  dlhodobo udržateľný zásadný efekt !

Zdroj informácií : Európske noviny

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 111419x
Priemerná čítanosť článkov: 2228x

Autor blogu