Založ si blog

Posunutie colnej únie na ďalšiu úroveň : akčný plán

Európska komisia vypúšťa

jeden akčný plán za druhým. Plánovanie akcií, ktoré vedú k zmene v určitom časovom poriadku, je dobrá vec. Len sa to nesmie vymyslieť v úzkej centrálnej jednotke, ktorá ma strašne ďaleko k reálnemu výkonu colnej služby, bez účasti 27 členských colných správ – na ktoré je prenesená zodpovednosť.

Colné orgány členských štátov sú v rámci colnej únie EÚ pred prepustením tovaru do voľného obehu na colnom území EÚ zodpovedné za vykonanie širokej škály kontrol, ktoré majú chrániť príjmy EÚ, ako aj bezpečnosť a ochranu, zdravie a prosperitu občanov a podnikov EÚ.

Hneď na úvod Akčného plánu Komisie sa jasne a definitívne ustanovuje – kto je zodpovedný ! Podľa Lisabonskej zmluvy má síce Komisia výhradnú právomoc v rámci Colnej únie, ale to sa do Akčného plánu pozabudlo napísať. Asi to tam nebolo potrebné napísať, autor – Komisia to vie, hádam to nebude prezrádzať aj druhým – možno by časť zodpovednosti padla aj na autorku Akčného plánu – Komisiu.

V posledných rokoch sa ukazuje, že colné orgány členských štátov pri plnení svojich rozličných úloh zápasia s ťažkosťami.

Krásne, politicky, diplomaticky napísané – colné orgány sú nefunkčné. Na tvorbe tohto Akčného plánu určite spolupracoval, alebo bolo hlavným autorom, jedno z generálnych riaditeľstiev Komisie – Generálne riaditeľstvo pre dane a clo. Ak členské štáty pri plnení úloh zápasia s ťažkosťami – je na mieste otázka :s čím zápasí Komisia a jej Generálne riaditeľstvo pre dane a clo ?

Napriek rozsiahlej modernizácii colných predpisov EÚ v roku 2016 preukázateľne existujú problémy, akým je podhodnocovanie tovaru s cieľom vyhnúť sa clám a DPH[1], ako aj pašovanie nedovoleného alebo nebezpečného tovaru.

[1]               Vypočítalo sa napríklad, že potenciálne straty ciel a DPH v dôsledku podhodnotenia dovozu textilu a obuvi z Číny do jedného členského štátu dosiahli za obdobie 2013 – 2016 takmer 5,2 miliardy EUR. Pozri správu Európskeho dvora audítorov č. 19 z roku 2017: „Dovozné postupy: nedostatky v právnom rámci a neúčinné vykonávanie ovplyvňujú finančné záujmy EÚ“.

Odhaliť, spočítať a vyčísliť škodu je potrebná vec. Lena zase mi tu chýba aj otázka – prečo sa tak deje ? V tomto prípade ide o Veľkú Britániu – tak tej už môžeme vyčísliť úniky, Brexit to povoľuje. Len už znova zabudli pripomenúť – výhradnú právomoc v colnej únii má – Komisia ! A ešte dôležitejšia informácia je : tu sa nejedná o zlyhanie jedného členského štátu, jednej colnej správy – tu ide o systémové zlyhanie EÚ !

O tomto systémovom zlyhaní

som informoval listom prezidentku Komisie, kde som jej vymenoval inštitúcie kam som to tiež zaslal, alebo kde som to osobne prezentoval :

Kde som moje bol odhady a analýzy osobne prezentovať :

  • Národná rada SR – poradca pána predsedu NR SR
  • Finančné riaditeľstvo SR – riaditeľ pre colné úrady
  • Vyšetrovací výbor Európskeho parlamentu TAX2 – Panamské papiere v Štrasburgu

 

Kde som moje odhady a analýzy poslal v písomnej forme :

 

V Európskej únii :

  • predsedovi Komisie
  • Generálne riaditeľstvo pre dane a clo – DG TAXUD
  • Európsky dvor audítorov
  • OLAF
  • Europol
  • Eurojust
  • Európsky súdny dvor

 

Slovenská republika :

  • Národná rada SR – predseda, všetky relevantné výbory, poslanci – členovia výborov, politické kluby
  • Úrad vlády SR
  • Ministerstvo financií
  • Finančná správa SR
  • Najvyšší kontrolný úrad

 

Čo zapríčiňuje súčasný stav colnej únie :

  • liberálne –  globalistické ponímanie ekonomiky, kde kontrolná činnosť sa považuje za nežiaducu brzdu
  • Komisia sa dostala pod obrovský tlak lobistov z čiernej ekonomiky
  • Komisia sa nezaoberá dostatočne kontrolou zahraničného obchodu
  • colné správy členských štátov sa utápajú v tvrdom konkurenčnom boji: plnenie plánu výberu cla do národných rozpočtov
  • boj o investície a investorov zatlačil základnú povinnosť colných správ do útlmu – je to zlyhávanie colnej kontroly
  • aby sa vyše 120 tisíc colníkov v EÚ nezaoberalo colnou kontrolou – delegovali sa na nich sekundárne úlohy a práce – také čo nemajú s colnou kontrolou nič spoločné.

Záver,

na ozrejmenie časti úvodu Akčného plánu Komisie asi toľko. Len neviem prečo tam nespomenuli skutočný únik na cle a daniach pri dovoze tovaru z tretích krajín. Nenapísali to – lebo sa im to nehodí a hlavne : my riadime, zodpovednosť majú predsa členské štáty. Potom namiesto znižovania sadzieb, zrušenia niektorých daní sa deje pravý opak ! My nič – my len máme výhradnú právomoc – preto sme spravili Akčný plán !

Zdroj informácií : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/SK/TXT/?qid=1601332545925&uri=COM:2020:581:FIN

 

Luxemburský kompromis na zastavenie politiky prázdnej stoličky – rok 1966

30.11.2020

Rada a Komisia je pod stálym tlakom prerozdelenia plánu obnovy a finančného rozpočtu na roky 2021-27. Hlavné kontúry už boli stanovené, ale ako to už pri financiách vždy je – každý by chcel zo spoločného koláča si odtrhnúť väčší kus ako mu bol pridelený. Politici si tým chcú udržať zdanie napĺňania predvolebných sľubov, poprípade plnenie vládnych programov [...]

Trestanie odobratím financií z EÚ – odovzdáva minister Korčok do Bruselu

18.11.2020

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok: ,,Veto Poľska a Maďarska komplikuje dohodu o rozpočte a pláne obnovy v EÚ. Nie je to však koniec rokovaní“ Šéf slovenskej diplomacie bude apelovať na svojich kolegov v Poľsku a Maďarsku, aby neblokovali kompromis vyrokovaný nemeckým predsedníctvom. ,,Veto Varšavy a Budapešti ešte neznamená koniec [...]

V4 alebo V2 alebo Európske spojené štáty ? ?

09.11.2020

Slovensko a Česko mlčia – Maďarsko a Poľsko zvažujú bojkotovať zámer Európskej únie. Tak ako som to popísal už minulom článku : dohoda medzi Európskym parlamentom a Radou o možnosti potrestania vlády štátu, ktorý nebude dodržiavať široko definovanú zásadu právneho štátu. Trestať sa bude podľa návrhu dať už aj podozrenie z takéhoto konania. Nebude sa čakať [...]

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

Hasičské auto / Hasiči / Požiar / Požiarnik /

Pre požiar vo Výbornej prišli o strechu nad hlavou takmer dve desiatky ľudí

23.04.2024 10:13

Pri požiari štyroch jednoduchých stavieb sa nikto nezranil.

miroslavjurco

Každý chce Vaše dobro - nadajte si ho vziať !

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 112445x
Priemerná čítanosť článkov: 2249x

Autor blogu