Spravodlivé zdaňovanie, dobrovolné platenie daní sú také slovné spojenia ako – skoro tehotná !

6. augusta 2020, miroslavjurco, Dane a clá Európska komisia Európsky parlament Rada

Strach a zlosť

pocítili všetky frakcie – politické zoskupenia, Európskeho parlamentu. Kedy to bolo ? Vtedy, keď si prečítali závery Rady Európy z Osobitného zasadnutia k rozpočtu na roky 2021-27 a plánu obnovy po víruse. Zistili, že všetky lobistické skupiny, sponzori, mecenáši – jednoducho tí čo im pomohli získať hlasy voličov, budú nespokojní. Všetky tie vízie ziskov sa zahmlili, oddialili – jednoducho im skrátili financie na tie veci ktoré už boli prisľúbené. Tak sa rozhodli prijať nelegislatívnym hlasovaním uznesenie, aj s takýmito myšlienkami:

…….. „Budeme požadovať plán so záväznými povinnosťami vo vzťahu k novým vlastným zdrojom, ktoré nepriškrtia štátne rozpočty ani neobmedzia kúpnu silu daňovníkov. Z tejto krízy sa dostaneme len spravodlivým zdaňovaním.“ 

Niekedy sa musím

pozastaviť nad spojením slov ktoré používa administratíva Európskej únie. Záväzné povinnosti ktoré nepriškrtia štátne rozpočty ani neobmedzia kúpnu silu daňovníkov. Vedel by som si to predstaviť asi takto :

Na roky 2021-27 EÚ pripravuje do svojho rozpočtu minimálne tieto nové dane :

Zvyšovanie sadzieb a zavádzanie nových daní – priškrtia štátne rozpočty, tie to vyberú od daňovníkov – tak sa im zníži kúpna sila. Buď si to nevedia dať do súvislostí európske inštitúcie, alebo to nevedia, nemôžu a nechcú !

Z tejto krízy sa dostaneme len spravodlivým zdaňovaním.“ K tomu ešte pridám ďalšiu perlu slovných spojení – dobrovolné platenie daní. Podľa mňa skoro každý čo platí odvody a dane má pocit, že za jeho vlastné financie, čo musí zaplatiť do pokladní daňových úradov,  a iných, nezodpovedá adekvátne službám, výhodám, životu v komunite, ktoré by za uvedené financie očakával. K tomu sa pripoja ešte správy o všetkých predražených nákupoch, výške platov, korupcii – všetkého toho čo sa dá pri rozdeľovaní financií  zneužiť – potom sa o spravodlivom zdaňovaní a dobrovoľnom platení asi nedá hovoriť.

 

Európsky parlament takisto vyjadril obavy, že lídri štátov poľavili v úsilí o zachovanie dodržiavania zásad právneho štátu formou obmedzenia zdrojov z EÚ pre krajiny, ktoré nerešpektujú slobodu médií a dodržiavanie ľudských práv. „Potrebujeme nový rámec s jasnými pravidlami, ktoré zabezpečia, že peniaze z EÚ nepôjdu do rúk vládnucich politikov, ktorí pohŕdajú našimi základnými hodnotami.“…..

V tejto časti

len Európsky parlament pritvrdil a jasne napísal to – čo v Osobitnom zasadnutí Rady schválili predstavitelia členských štátov. Neviem ako sa to stalo, ale aj predstavitelia zoskupenia V4 odsúhlasili zmenu hlasovania z jednomyseľného na kvalifikovanú väčšinu, tá je 15 hlasov v EP. Kto nebude poslúchať – nedostane financie.

 

Záver

je jednoduchý : členské štáty budú platiť do rozpočtu EÚ, budú splácať pôžičku a úroky a môže sa stať že nič nedostanú. Perfektne vymyslené !

 

Škoda, že sa Európsky parlament nezaoberal aj únikom 932 000 000 000 € !  Ak by sa podarilo dva roky tieto úniky vybrať – nemuseli by členské štáty do rozpočtu nič odvádzať, nemuseli by sme si vybrať pôžičku ktorú budú splácať ešte deti našich detí. To ale od volených zástupcov Európskeho parlamentu  neočakávam – čo by im na to povedali ich mecenáši, lobisti, daňové raje….??

 

 

Zdroj : TU